Bíróságstyle="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">


A Magyar Köztársaságban az igazságszolgáltatást a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága, az ítélőtáblák, a Fővárosi Bíróság és a megyei bíróságok, valamint a helyi és a munkaügyi bíróságok gyakorolják. (Alkotmány 45. § (1).)
Az igazságszolgáltatás keretében védik és biztosítják az alkotmányos rendet, az állampolgárok jogait és törvényes érdekeit, ellenőrzik a közigazgatási határozatok törvényességét, büntetik a bűncselekmények elkövetőit.
A megújult honlap célja, hogy bíróságainkat, a bírósági eljárást, a bíróságok munkáját nyitottá és átláthatóvá tegyük, egyúttal segítsük az állampolgárokat jogi ismereteik bővítésében, az igazságszolgáltatás szervezetének és működésének megismerésében és – amennyiben ezt a jogszabályok lehetővé teszik – ügyeik gyorsabb és egyszerűbb elintézésében.

Honlapunkon a Legfelsőbb Bíróság, az 5 ítélőtábla, a Fővárosi Bíróság és 19 megyei bíróság, 105 városi-, 6 kerületi, továbbá 20 munkaügyi bíróság elérhetőségét, illetékességi területüket, az ott dolgozó bírák nevét és beosztását is megtalálják. Keresőprogram segítségével tudnak keresni és tájékozódni az adatok között.

Megismerhetik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tagjait és működését, az OIT Hivatalának szervezetét és munkatársait, beléphetnek a szeptemberben nyitó Magyar Bíróképző Akadémia oldalaira, megismerkedhetnek az „Üvegzseb”, valamint az Elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján közzétett adatainkkal és dokumentumainkkal és látogathatják Európai Uniós oldalainkat. Olvashatnak az alkotmányos alapjogokról, vagy letölthetik az Önöknek szükséges formanyomtatványokat.

Hazai Bíróság Rendszerről:
* Bírósági portál nyitóoldala
* Legfelsőbb Bíróság
* Ítélőtáblák
* Fővárosi Bíróság
* Megyei bíróságok
* Cégbíróságok
* OIT
* OITH

Állampolgároknak:
* A bírósági rendszerről
* Megmagyarázzuk a Bíróságokat
* Illetékesség keresés
* Nyomtatványok
* Linkgyűjtemény
* Etikai kódex

Kapcsolódó kategóriák: Adó és hivatal | Jog


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">